Kratom a hubnutí – jak pomáhá asijská rostlina při redukci hmotnosti?

Obezitou trpí téměř pětina Čechů. Mírnou nadváhu indikují lékaři dokonce u poloviny obyvatel České republiky. Jak se snižováním hmotnosti pomáhá bylina kratom? 

Hned v úvodu podotýkáme, že prášek neodvede práci za vás. Jeho účinky ale pomáhají s motivací, zlepšením psychického stavu a pozitivně působí na redukci váhy.

Jak funguje kratom?

Rostlina Mitragyna speciosa neboli kratom se pěstuje výhradně v jihovýchodní Asii. Známá je pro své analgetické, sedativní, ale také povzbuzující účinky. Původní asijské národy ho tak užívaly například k tišení bolesti.

Za vším stojí alkaloidy. Molekuly s minimálně jedním dusíkovým atomem se vyskytují v listech a kmenech rostlin, kde plní obrannou funkci. Některé přitom mají farmakologické účinky a využívají se v lékařství.

Podle doby sklizně a následné úpravy rozlišujeme pět druhů kratomu:

  • zelený kratom,
  • bílý kratom,
  • červený kratom,
  • žlutý kratom,
  • hnědý kratom.

Hubnutí s kratomem

Při hubnutí se nejčastěji užívá nejvíce energizující bílý kratom. Méně zralé sklizené listy s bílými žilkami se suší v zatemnělé místnosti. Do sušeného prášku se nakonec namelou i drobné žilky spolu se stonky listů. Právě ty dávají látce specifické účinky.

Obě části obsahují vysoké množství alkaloidu 7-hydroxymitragynin. Ten propůjčuje prášku jeho povzbuzující účinky, ale v ostatních druzích hraje spíše druhé housle. Právě proto si bílý kratom oblíbili sportovci a fyzicky aktivní lidé.

Bílé žilky pomáhají při udržení pozitivní nálady a plnění fyzicky a psychicky náročných úkolů. Jak všichni víme – s úsměvem jde všechno lépe. Látky obsažené v prášku pozitivně ovlivňují psychiku a zlepšují náladu.

Zvýšení energie

Největší přínos kratomu při hubnutí spočívá ve zvýšení energie. Sportovci ho přirovnávají k pre-workoutovým přípravkům, které užívají před cvičením. Více energie pro ně znamená efektivnější trénink.

Svoji roli ovšem hraje dávkování. Pokud s kratomem uživatel začíná, doporučuje se dávka kolem 2 gramů za den. Vyšší dávky mají při neopatrné konzumaci sedativní účinky a působí přesně naopak.

Vliv psychiky na proces hubnutí

Studie prokázaly, že lidé se stresovým zaměstnáním inklinují ke přibírání na váze a obezitě. Jiné odborné články spojily obezitu s depresí a úzkostí, zejména pak u žen. Dietologové pracují také s termínem stresové přejídání, tedy impulzivním jedením ve vypjatých situacích.

Zde se dostáváme k dalším pozitivním účinkům bílého kratomu. Kmeny jako White borneo povzbuzují, motivují a celkově pozitivně ovlivňují psychiku, čímž podporují snižování hmotnosti.

Zlepšení kvality spánku

Správná regenerace je při hubnutí klíčová. Přestože mají některé druhy kratomu povzbuzující účinky, existují i kmeny zlepšující spánkovou hygienu.

Červený a některé druhy zeleného kratomu mají sedativní a uklidňující účinky. Dávka 3 až 6 gramů zhruba 30 minut před spaním uvolní mysl a působí přesně na ty sféry mozku, které to potřebují.

Jak to s tím kratomem tedy je? Po bílém sáhněte před cvičením, červený si dejte před spaním. Pozor ale na denní dávku. Ta by u nezkušených uživatelů nikdy neměla překročit přes 5 gramů za den. Vedlejší účinky kratomu se pak dostaví v podobě bolesti hlavy a nevolnosti.

Funguje kratom na hubnutí? Ano, ale do posilovny za vás nepůjde. Stejně jako jiné prostředky podporující cvičení, regeneraci a motivaci pomáhá se snižováním váhy. Veškerá odpovědnost ale zůstává na konkrétním jedinci.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang