Jak vybrat sluneční brýle pro řidiče?

Výběr slunečních brýlí je velmi důležitým procesem, který by se neměl brát na lehkou váhu. Obzvlášť pro řidiče jsou kvalitní sluneční brýle důležitým doplňkem, který chrání oči před slunečním zářením a snižuje riziko nehod v důsledku oslnění. V tomto článku se dozvíte, jak vybrat správné sluneční brýle pro řidiče.

Při výběru slunečních brýlí pro řidiče je nutné brát v potaz několik parametrů:

  • velikost a tvar brýlových obrub,
  • zabarvení brýlových čoček,
  • typ filtru.

Velikost a tvar brýlových obrub

Při výběru správných slunečních brýlí hledáme podle velikosti a tvaru obrub, ale také brýlových čoček. Stejně důležitý je i materiál brýlí a skel. V případě nehody vám mohou sluneční brýle poničit tvář, a proto byste vždy měli vybírat sluneční brýle určené k řízení, jelikož se vyrábí z odolných materiálů.

Pro řízení auta jsou nejlepší skla s antireflexní vrstvou, které minimalizují odlesky a odrážení světla. Důležité je také zohlednit kvalitu skel, zejména s ohledem na kontrast, ostrost a široký zorný úhel. Kromě toho lze přemýšlet o sklech se zvýšenou filtrací modrého světla, které mohou minimalizovat únavu očí během delších jízd. 

Celkově je třeba věnovat pozornost kvalitě a vhodnosti brýlových obrub pro řízení, aby byly vaše oči chráněny a rovněž bylo minimalizováno riziko nehody.

Zabarvení brýlových čoček

Zabarvení brýlových skel je dobré do jisté míry vybírat podle počasí. Je nám však jasné, že počasí je proměnlivé a není možné podle něj vybírat sluneční brýle. Pro představu však můžeme porovnat rozdíl mezi slunečními brýlemi pro řidiče bydlící v Londýně a v Los Angeles. Za špatného počasí, jako jsou anglické deštivé dny nebo mlha, pro vás budou vždy lepší volbou světlejší a méně zbarvené čočky, které umožňují větší průchodnost světla. Na druhou stranu, pokud často jezdíte za jasných a slunečných podmínek jako jsou v Los Angeles, jsou vhodnější tmavší čočky, které chrání vaše oči před ostrým slunečním zářením.

Vždy je také dobré zvážit polarizované čočky, které pomáhají snižovat záření od odrazů od mokrého povrchu, např. od silnice, čímž minimalizují nebezpečí oslnění a zlepšují vaši schopnost vidět detaily na silnici. Brýle, které mají tuto vrstvu se nazývají polarizační brýle. Mezi známé značky polarizačních brýlí patří například sluneční brýle Polaroid nebo některé typy brýlí Ray-Ban. Pokud máte problémy s viděním za šera, mohou být pro vás nejlepší oranžové nebo žluté čočky, které zvyšují kontrast a zlepšují viditelnost v šeru. 

Typ filtru

Když vybíráte sluneční brýle pro řízení, je důležité zvážit vhodnou úroveň zatemnění čoček. Většina expertů doporučuje sluneční brýle s úrovní zatemnění 2 až 3 UV litrů pro řízení, což zajišťuje adekvátní ochranu před slunečním zářením bez omezení viditelnosti. Úroveň zatemnění 4 nebo vyšší může být příliš tmavá pro řízení a může omezit vaši schopnost vidět detaily na silnici, zejména v méně osvětlených oblastech. Celkově je třeba zvolit takovou úroveň zatemnění, která poskytuje ochranu před slunečním zářením a současně umožňuje dostatečnou viditelnost na silnici pro bezpečné řízení.

Závěr

Správné sluneční brýle jsou nezbytné pro bezpečné řízení auta. Vyberte si polarizační sluneční brýle s UV ochranou a správnými barvami čoček, které vám zajistí nejlepší viditelnost na silnici. Dbejte také na správnou velikost a tvar rámu pro maximální ochranu a pohodlí při nošení.

Zdroj fotek: www.freepik.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang