Lednicko-valtický areál: oblíbený cíl českých i zahraničních turistů

Na jižní Moravě leží na ploše přesahující 280 km2 Lednicko-valtický areál. Nejrozsáhlejší komponovaná krajina v celé Evropě, která je dokonce zapsaná na seznamu UNESCO. Co můžete v tomto obřím areálu spatřit, kde se ubytovat, po jakých turistických trasách se vydat a kolik návštěvníků jej každoročně navštíví?

Lednice

Lednicko-valtický areál nese ve svém názvu dva zámky, jenž se na jeho území nacházejí. Prvním z nich je zámek Lednice. Ten leží ve stejnojmenní obci nedaleko Mikulova a jedná se o původně renesanční zámek, který byl v průběhu historie několikrát přestavován a jeho současná podoba je imitací anglické tudorovské gotiky. Chcete-li vyrazit do této oblasti, oblíbené jsou ubytovací zařízení v Mikulově, případně si můžete vybrat i ubytování přímo v obci Lednice.

V obci se totiž nachází celá řada penzionů, apartmánů, ubytování v soukromí a také vil. Z obce Lednice můžete do areálu zámku dojít pěšky a celý den trávit jeho prohlídkou a následnou procházkou v jeho zahradách. Protože Lednice leží ve vinařské oblasti, máte možnost zavítat i do některého vinařství.

Valtice

Jakmile zámek Lednice i zámecký park dostatečně prozkoumáte, můžete pokračovat do zámku Valtice. I ubytování Valtice se vám vyplatí, protože budete nedaleko stejnojmenného zámku, a to v jednom z mnoha apartmánů, hotelů nebo penzionů. Valtice jsou nejnavštěvovanějším vinařským městem v České republice. V historickém jádru města je k vidění morový sloup, kostel Nanebevzetí Panny Marie i původní budova radnice z roku 1888.

Drobné stavby v Lednicko-valtickém areálu

Při toulkách Lednicko-valtickým areálem narazíte na celou řadu staveb. Vzhledem k rozloze celého areálu to není nijak překvapivé. 

Mezi tyto stavby, kterým se říká salety, patří:

  • Apollónův chrám,
  • Belvedér,
  • Dianin chrám,
  • Janův hrad,
  • Lovecký zámeček,
  • Minaret,
  • Obelisk,
  • Tři Grácie.

Archeologická naleziště

V Lednicko-valtickém areálu se dokonce vyskytují hned tři archeologická naleziště, konkrétně tedy:

  • Pohansko
  • hradiště u Nejdku
  • tvrziště Aloch.

Patří-li archeologie a prohlížení archeologických nalezišť k vašim zálibám, přidejte Lednicko-valtický areál na svůj seznam míst, která musíte navštívit.

Tipy na turistické trasy

Celý areál je samozřejmě protkán řadou turistických tras, které jsou skvěle značeny. Vydat se tak můžete například po červené, jež vede od Kolonády na Rajstně až do Šakvic. Po modré se můžete vydat z Valtic až do Mikulova, zelená spojuje Boří les s Lednicí a žlutá trasa nabízí hned dvě varianty. První žlutá turistická trasa vede z Břeclavi až k Apollónovu chrámu, druhá spojuje obce Lednice a Podivín. 

Ať už se vydáte kteroukoliv z turistických tras, vaky na záda, do kterých si dáte svačinu a nějaké posilňující nápoje, jsou rozhodně vhodnými společníky na cestu. Lednicko-valtický areál lze zdolat také na kole, protože je protkán cyklostezkami, které patří k těm jednodušším. Až středně náročným, protože nejsou nijak dlouhé ani kopcovité.

Nejnavštěvovanější místo v Česku

Vzhledem k tomu, kolik staveb se na ploše Lednicko-valtického areálu nachází, není nijak překvapivé, že se jedná o oblíbený a velmi vyhledávaný cíl mezi českými i zahraničními turisty. Každoročně se do Valtic a Lednice vydá přes 300 tisíc návštěvníků. To dělá z tohoto areálu ten vůbec nejnavštěvovanější v České republice. Jestliže jste jej doposud nenavštívili, měli byste to co nejdříve napravit. Čeká na vás krásná krajina, nádherná architektura a skvělé moravské víno.

Naplánujte si svou dovolenou na Moravě již nyní a rozmyslete si, kde se chcete ubytovat, jaká místa chcete navštívit a po jakých turistických či cyklistických trasách se vydáte. Lednicko-valtický areál je opravdu obrovský a jeho poznáváním lze strávit celý týden.

Zdroj obrázku: zedspider / Shutterstock.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang