Šperky s rubínem, kamenem lásky a vášně

Rubín patří společně se smaragdem a safírem mezi tzv. velkou trojku tradičně uznávaných drahých kamenů. Ve starověkém sanskrtu se dokonce rubínu říkalo ratnaraj neboli „král drahých kamenů“. Obdivovaný je především pro svou ohnivě červenou barvu, díky které se stal zásnubní prsten s rubínem vyhledávanou alternativou k diamantu. Co byste o tomto drahokamu měla vědět, než se rozhodnete investovat do rubínového šperku?

Rubín vás uhrane svou ohnivou červenou

Podobně jako modrý safír je rubín součástí rodiny korundů, které se vyznačují extrémní tvrdostí. Vzhledem k vzácnosti dokonalého rubínového tónu holubí krve, což je hluboká, sytě červená s jemným nádechem do modra, mají nejžádanější rubíny ještě vyšší hodnotu za karát než diamant. To však pouze za předpokladu skvělé barevnosti a čistoty. Nejvyhledávanější rubíny přitom pochází z Barmy, odkud byly získávány již v období před několika tisíci lety.

Magická moc rubínu

V historii měl rubín vždy mezi drahokamy speciální postavení a těšil se velké popularitě v mnoha kulturách. Důvodem je i to, že mu byla odedávna přisuzována magická moc. Věřilo se, rubíny chrání své nositele před nemocemi a přináší štěstí. Když byly rubíny poprvé představeny západnímu světu, středověcí Evropané se jimi zdobili a mnozí je považovali za talismany zaručující bohatství, moudrost, a krásu.

Neméně jsou rubíny spojovány s romantickou láskou, za což pravděpodobně vděčí svému vášnivě červenému odstínu. Bývají darovány k 40. výročí svatby, které se také říká rubínová svatba. Přiřazeny jsou k červenci čili z jejich schopností budou nejvíce těžit lidé narození v tomto měsíci.

Jak nosit šperky s rubínem

Rubínu pravděpodobně neodolá žádná žena, která je romanticky založená a zároveň si potrpí na výrazné a luxusní šperky. Každému outfitu dodá šperk s rubínem nádech výjimečnosti, přesto by byla škoda šetřit ho jen na slavnostní události. Rubín nejlépe vynikne v kombinaci s oblečením v neutrálních tónech, jako je bílá, černá, béžová nebo hnědá. A jaká barva zlata mu sluší nejvíce? Všechny! Se žlutým zlatem působí rubín hřejivě, s bílým zlatem zase vynikne díky většímu kontrastu. Působivá je také kombinace s růžovým zlatem.

TIP: Pro uložení šperku s rubínem je vhodná dřevená šperkovnice.

Pokud jde o samotný tvar rubínu, chybu neuděláte s klasickým kulatým či oválným výbrusem, v nichž vynikne barevnost a lesk rubínu na maximum. Vlastnosti rubínu dokáže znásobit společnost diamantů. Dobrým příkladem je třeba přívěsek s rubínem nebo rubínové náušnice ve stylu halo. Ten je charakteristický tím, že centrální kámen obklopuje prstenec drobnějších diamantů.

Zaujal vás rubín? Inspirujte se v nabídce rubínových šperků českého ateliéru KLENOTA, který si zakládá na poctivém řemeslu ve spojení s moderními technologiemi a trendy. Najdete zde jak minimalistické jemné prstýnky a náhrdelníky s rubínem, tak i šperky v klasickém stylu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang