Tipy na nestárnoucí a praktické dekorace v interiéru

Dekorací není nikdy dost, protože právě ty dělají z bytu či domu domov. Interiér zútulní a dodají mu osobitost. Nemusí však jít jen o takzvané lapače prachu, i dekorace mohou mít kromě funkce estetické také tu praktickou stránku.

Čím vyzdobit obývací pokoj?

Dominantou obývacího pokoje může být zajímavý a netradiční kus nábytku v odlišném stylu či barvě nebo třeba krb. Ten se hodí nejen do rodinného domu, který má připravený komín a další náležitosti. Krb můžete umístit klidně do bytu – v tomto případě nevyužijete klasiku, ale biokrb. Není potřeba komín, tuhá paliva a nemusíte se obávat ani nepořádku či nebezpečí požáru. Biokrby jsou nainstalované za chvíli, bez výrazných stavebních úprav a jediné, co potřebujete pro zapálení ohně, je biolíh a zapalovač. Do biolíhu můžete navíc přidávat vonné esence. S výběrem nejlepšího modelu vám pomůže některá z recenzí či žebříček biokrbů.

Dalším tipem nejen pro obývací pokoj jsou obkladové pásky. Například obkladové pásky od Westbrick mají vzhled cihel – stačí je pouze přilepit na čistou a rovnou zeď a obývací pokoj ve venkovském či industriálním stylu je na světě.

Do ložnice obrazy a zajímavé police

Prostor nad čelem postele se obvykle přímo nabízí k umístění nějaké dekorace. Nejčastěji zde najdou své místo rodinné fotografie. Ty opatřete designovými fotorámečky, které se hodí k celkovému stylu místnosti. Další možností je tisk fotografie na plátno nebo třeba malovaný rodinný portrét.

Pokud mají vaše fotky jiné místo a vy nevíte, čím tento prostor vyplnit, sáhněte po zajímavém obraze či nástěnné dekorace. Velmi trendy prvkem jsou dřevěné vyřezávané obrazy, které mohou být podsvícené LED pásky – zastanou tak nejen funkci dekorativní, ale jsou také praktickým večerním osvětlením. 

Další možností mohou být zajímavé police v netradičních tvarech a stylech. Oblíbené jsou například police ve tvaru včelích pláství, asymetrické police na knihy, poličky ve tvaru stromů, květin, hlemýždí ulity a podobně. 

Provoňte domov

Možností, jak provonět interiér, je mnoho. Vůně mohou působit také na psychiku, některé uklidňují, jiné jsou naopak energické a pozvednou náladu. Máme-li svou oblíbenou vůni zvolenou, musíme ještě zajistit, aby se dostala do celého bytu. S tím nám mohou pomoci například designové difuzéry, které stačí připojit k síti, naplnit vodou s pár kapkami esenciálního oleje a užít si příjemné aroma. 

Další možností jsou tyčinkové difuzéry. Ty elektřinu nepotřebují – skleničku naplněnou vonnou směsí jen otevřete, umístíte do ní přiložené dřevěné tyčinky a necháte ji provonět na vyvýšeném místě ve vytápěné místnosti. Sáhnout můžete také po vonných svíčkách. Vybírejte svíčky vyrobené ze sojového vosku, který je zdravotně nezávadný.

Originální koberce jako dominanta prostoru

Zajímavý koberec s výraznými vzory a barvami se hodí do každé místnosti. V obývacím pokoji skvěle vynikne velký kusový koberec, který umístíte do míst před pohovkou. V kuchyni se uplatní dlouhý běhoun – nejen že vypadá dobře, ale při vaření budete mít “nohy v teple”. Také pod jídelní stůl se kusový koberec hodí právě z důvodu udržení tepla, navíc při posouvání židlí po koberci naděláte méně hluku než při jejich pohybu po podlaze, kterou díky koberci ochráníte před poškrábáním. 

Vyzkoušejte vodní prvky

Voda má na lidskou psychiku velmi uklidňující účinek. Umístěte si do bytu vodní prvek v podobě pokojové fontány. Zvolit můžete menší kousek, který umístíte například na odkládací stolek nebo komodu. Pokud máte více místa, postavte do rohu místnosti vodní prvek větších rozměrů. Tekoucí voda vás bude nejen uklidňovat, ale také zajistí tu správnou vzdušnou vlhkost v interiéru. Některé fontány jsou navíc doplněné LED osvětlením.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang