Jak poznat, že je postel vašeho dítěte bezpečná?

Při zařizování dětského pokoje je dětská postel nezbytnou součástí vybavení. Jak se ale přesvědčit o tom, že splňuje vše, co má, a dítěti v ní nehrozí žádné nebezpečí? Přinášíme vám odpovědi na to, jak má vypadat matrace do dětské postýlky, kdy dítěti dát přikrývku a polštář a také se zaměříme na to, kolik spánku vlastně děti potřebují.

Kolik spánku děti potřebují

Přemýšleli jste nad tím, kolik spánku potřebují děti

  • V prvním roce života je zcela běžné, že miminko prospí 14 až 15 hodin denně. 
  • Po prvních dvanácti měsících se potřeba spánku začne postupně snižovat a roční děti, stejně jako ty dvouleté a tříleté, potřebují spát 12 až 14 hodin denně. 
  • Jakmile začnou děti chodit do mateřské školy, sníží se jejich potřeba spánku o dvě hodiny.
  • Žáci na prvním stupni by měli spát 10 až 11 hodin denně, aby byli dostatečně odpočatí a udrželi ve škole pozornost. 

Nezapomínejte na to, že zdravý spánek je pro děti stejně důležitý jako pro dospělé, a proto byste jim měli vytvořit ideální podmínky pro spaní. Jak na to? Nákupem vhodné matrace a dalších nezbytných doplňků.

Jak vybrat dětskou matraci do první postýlky

Zatímco výběr dětské postele není náročný, protože všechny musí splňovat normu ČSN EN 716–1 a postele pro starší děti bývají opatřeny zábranami a bočnicemi, kamenem úrazu je často výběr vhodné matrace. Jak vybrat dětskou matraci? Musí být tvrdá, aby miminko mohlo snadno dýchat při ležení na zádech. Příliš měkké verze v dětských postelích mohou být životně nebezpečné. 

Druhým rozhodujícím bodem při výběru dětské matrace je její prodyšnost, aby nebylo miminko vystaveno velkému množství roztočů, jenž mohou být spouštěčem alergie. Co se tvrdosti týče, již víte, na co si dát pozor, ale jak vysokou matraci do dětské postýlky pořídit? Zapamatujte si, že minimální výška by měla být 10 centimetrů.

Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Jak vybrat polštář a přikrývku pro dítě a kdy je bude potřebovat?

Kromě správné matrace patří do dětské postýlky také polštář a přikrývka. Ale zatímco přikrývka patří do dětské postýlky v průběhu prvních měsíců, polštář můžete prozatím schovat do skříně a s jeho přidáním počkat do batolecího věku a dát jej dítěti do postýlky až po druhém roku života. Dobrým znamením toho, že dítě již potřebuje ke spánku polštář, je jeho snaha podložit si hlavu přikrývkou nebo například hračkou.

Zdroj obrázku: FotoDuets / Shutterstock.com

Pokud je místem na spaní vašeho miminka dětská ohrádka s matrací, rozhodně nemusíte mít strach, že by si děťátko bez polštáře ublížilo a uhodilo se například do hlavy. Při výběru dětské přikrývky a polštáře myslete na to, že mají mnohem menší rozměry než ty určené pro dospělé.

Dětská matrace do postele pro předškoláky

Jakmile odroste dítě dětské postýlce s ohrádkou a vymění ji za postel se zábranou, je nutné zakoupit novou matraci. Dětská postel se zábranou a matrací se často prodávají jako set. Aby byla zábrana v postýlce skutečně účinná, musí být mezi jejím vrchním okrajem a matrací mezera minimálně 20 centimetrů.  Také v tomto případě je nutné ověření toho, že daná matrace je vhodná pro dítě. Opět platí, že je vhodnější zvolit spíše tvrdší verzi, protože do příliš měkké se dítě snáze zaboří a nesvědčí to jeho páteři.

Před nákupem dětské postýlky se ujistěte o tom, že víte, jak vybrat matraci do dětské postýlky a případně si jednotlivé body také sepište. Nejlepší dětská matrace je ta, která je tvrdá, prodyšná a na výšku měří minimálně 10 centimetrů.

Zdroj hlavního obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang