Poradíme, jak zazimovat elektrokolo

elektrokolo

Začal prosinec a je tak zcela jasné, že ta opravdová cyklistické sezona opravdu skončila. Na kole, ale i elektrokole Apache můžete jezdit i na sněhu, většina z nás to však nedělá. Pokud tedy nepatříte k těm, kteří holdují jízdě při mrazu nebo dokonce ve sněhu, povíme vám, jak správně zazimovat své elektrokolo, aby zimu přečkalo bezpečně a bez jakékoli újmy a vy jste mohli s prvními jarními dny opět vyrazit na výlety.

SERVIS

Pokud jste odkládali pravidelný roční servis, po sezóně je naprosto ideální doba jej dohnat. Dnes už naštěstí téměř všichni ví, že i elektrokolo Apache potřebuje každoroční servis. Bez pravidelného servisu nebude ani elektrokolo Apache fungovat spolehlivě a dlouho.

ZAZIMUJTE BATERII

Baterie je pravděpodobně tou nejdůležitější částí vašeho elektrokola Apache, na kterou musíte přes zimu dát pozor. Neměla by nikdy být skladována v mrazu. Ideální teplota je cca 10 stupňů. Baterie by v ideálním případě měla být skladována nabitá na zhruba 60 – 75 %.

Není nutné dohlížet, aby na ní bylo přesných 60 %, ovšem nezapomínejte, že přestože elektrokolo nebudete používat, její kapacita bude pozvolna klesat a budete ji muset v průběhu zimy pravidelně kontrolovat, případně dobíjet. Doporučujeme kapacitu kontrolovat zhruba jednou měsíčně.

MOTOR A DISPLEJ

O motor se v zimě nemusíte nikterak zásadně starat. Je utěsněný a nedostane se tak do něj vlhkost. Pokud lze sundat displej, sundejte jej a uložte spolu s baterii.

SKLADOVÁNÍ ELEKTROKOLA APACHE

Před uložením elektrokola Apache do sklepa či garáže je určitě dobrý nápad pořádně kolo umýt po všech výletech, které s vámi absolvovalo. Pozornost věnujte zejména vidlici, tlumičům, řetězu, zadní kazetě, převodníkům, přehazovačce a přesmykači.

Po umytí také namažte všechno, co se hýbe, tzn. opět vidlice, tlumiče, řetěz a převody atd. Olej kromě toho, že maže, také skvěle konzervuje a chrání během zimy. Jakmile bude kolo připravené, skladujte ho na suchém místě, pokud možno s konstantní teplotou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang