Jak se zbavit škůdců efektivně a téměř bez chemie?

Při domácím pěstování si možná vystačíte bez postřiků, ale jen do té doby, než úrodu napadnou škůdci nebo vám na zahradě začnou řádit různé choroby. Ne vždy je ale potřeba sahat k silné chemii. Skvěle fungují i některé přírodní prostředky. Co použít na mšice, slimáky nebo padlí?

Slimáky odradí skořápky nebo káva

K nejčastějším škůdcům patří slimáci, kteří si rádi pochutnávají na veškeré zelenině od okurek až po rajčata. A bohužel na ně neplatí téměř nic. Pár tipů ale přece jen máme! Libují si v mokru, a tak jsou pro ně velkým strašákem piliny, vápno nebo vaječné skořápky, které vlhkost pohlcují. Stejně tak jim ale vadí kávový lógr. Možná už ho používáte jako hnojivo a pokud ne, pravděpodobně se osvědčí pro tyto účely.

Nejlepší je vytvořit z lógru zhruba 10 cm široký val, který by měl slimáky odradit. A pokud ani to nepomůže, vezměte na ně silnější zbraň v podobě velmi silné kávy. Stačí ji uvařit, nechat vychladit a vytvořit z ní kofeinový postřik, před kterým budou rychle utíkat.

Na mšice s kopřivou i česnekem

Pozor ale i na často podceňované mšice, které nenapadají jen ovoce a zeleninu, ale také květiny. Problém je, že z rostlin vysávají mízu a celkově je oslabují, což nahrává dalším škůdcům a nemocem. S ekologickými prostředky ale na většinu z nich vyzrajete. 

Nejlepší jsou podle odborníků kopřivy, a to ve formě silného výluhu, který připravíte z asi 500 gramů kopřiv a přibližně 5 litrů vody. Výluh bude hotový přibližně za 24 hodin. Potom ho nařeďte s vodou v poměru 1:5 a můžete použít. Jen na cibuli, fazole nebo jiné luštěniny se tento postřik nehodí, mohl by je poškodit.

Další možností, jak vyhnat mšice a třeba i mravence, je česnekový roztok. Svým silným aroma odežene každého vetřelce, přitom ho připravíte během pár minut. Stačí vám pouhé dvě suroviny – dva až tři stroužky rozmačkaného česneku, které přes noc vylouhujete v půl litru vody. A pokud potřebujete, množství samozřejmě můžete ve stejném poměru i navýšit. Následující den roztok sceďte a pomocí rozprašovače nastříkejte na napadené rostliny, nejlépe večer. Postup opakujte několikrát za sebou, než dojde k viditelném zlepšení. Výjimečně to

A jak se zbavit mšic na okrasných květinách? Narozdíl od rostlin určených ke konzumaci si v tomto případě vystačíte s mýdlovým roztokem, na který budete potřebovat jednu lžíci tekutého mýdla a půl litru vody. Vzniklý roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte na postižené rostliny.

Padlí zahubí přeslička

Padlí jsou houbové mikroorganismy nebezpečné pro různé druhy ovoce a zeleniny. Vzniká tak bílá plíseň na listech, která postupně žloutne a listy opadávají. Nejvíce se tato choroba rozšiřuje v horkém počasí, které samozřejmě neovlivníme, ale můžeme nákaze předcházet. 

Zkušení zahradníci doporučují na jaře a v létě aplikovat postřik z přesličky, který je účinný i po napadení. V tu chvíli je ale nutné ho používat častěji, alespoň třikrát po sobě, nejlépe v podvečerních hodinách. Výsledky byste měli pozorovat už během pár dní.

A jak ho vyrobit? Postup je jednoduchý – budete potřebovat 1 kilogram čerstvé nebo 150 gramů sušené přesličky. Tu namočte do velkého hrnce s 10 litry vody a nechte louhovat do druhého dne. Potom ho ještě půl hodiny povařte, nechte zchladit a sceďte. Aplikovat byste ho měli zředěný v poměru 1 díl roztoku na 5 dílů vody.Pokud by tento přírodní postup nepomohl, vyzkoušejte kupovaný fungicidní postřik, který by měl zabrat na 100 %. A příště už jistě budete myslet na včasnou prevenci.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang