Uhlí kostka vás zahřeje

Majitelé kotlů s roštem mají pojem uhlí kostka spojený s pocitem sálavého tepla ve svém domově. Plánujete si pořídit nové topné zařízení a chcete se dozvědět více o tomto fosilním palivu? Přečtěte si následující odstavce plné zajímavých informací.

Co je to uhlí kostka a kam s ním?

Pojmem uhlí kostka se označuje nejrozměrnější frakce, která je v prodeji dostupná. Velikost jednotlivých fragmentů se pohybuje od 40 do 90 mm. To je dostatečná velikost, aby samostatné kusy nepropadly roštem ještě před vyhořením. Specifický název platí pro hnědou i černou variantu této hořlavé horniny. Uhlí kostka se používá pro klasické kotle a kamna a má bohatou minulost

Základní vlastnosti kotle na topení uhlím kostka

Tepelná odolnost topného zařízení je dána především výrobou z kvalitních materiálů. Ty musí být schopné zvládnout vysokou výhřevnost. To platí pro černé i hnědé uhlí kostka, které produkují dostatek tepla i na vyhřátí větších domů. Nutností je masivní kovový rošt, který umožňuje přívod vzduchu zespodu a zároveň propadávání zbytků popela. Obrovskou výhodou je i oddělený zásobník na zbytky po hoření, protože umožňuje vysypání kdykoliv v průběhu topení.

Zdroj: Freepik

Jaké jsou hlavní rozdíly v surovině uhlí?

Cena uhlí kostka se odvíjí od druhu pevného fosilního paliva. Jedním z rozdílných vlastností je stáří. Hnědé uhlí je mladší a vzhledem k nižšímu prouhelnění má i menší výhřevnost. První variantou hnědého uhlí je surovina vhodná pro elektrárny, protože potřebuje vysokou teplotu pro hoření. Druhá varianta je vhodná pro domácnosti do kotlů na tuhá paliva, kde extrémně vysoká teplota není nutností. Černé uhlí je starší, více prouhelněné a disponuje silnou výhřevností. Využijete ho v zásadě jen do těch nejodolnějších zařízeních.

Jak probíhá dovoz uhlí?

Existují dva způsoby, kterým vám domů doručí uhlí kostka. Cena pytlovaného uhlí na paletě je malinko vyšší, ale zase máte zaručený komfort. Tím je úspora času při uskladňování a potřebujete jen menší sklad, který zůstává čistý. Cena za sypané uhlí je sice nižší, ale práce s ním vás stojí hodně námahy a také času při úklidu do vyhrazené místnosti. Při tomto způsobu dodávky také musíte počítat s vysokou prašností.

Chcete si pořídit uhlí kostka?

Plánujete včasný nákup uhlí kostka na příští topnou sezónu? V nabídce e-shopu Optimtop.cz naleznete černé i hnědé uhlí nejen v této frakci, ale i suché dřevo, brikety a pelety. Nákup z pohodlí domova a závoz až před bránu vašeho domova vám dopřeje pohodlí. Doprava je po celé České republice zdarma.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang