Kde se pěstují pistácie a proč je jíst?

To, že jsou ořechy zdravé a měly by být zařazeny do každodenního jídelníčku, jistě všichni víte. Ať už sáhnete po mandlích, kešu, lískáčích nebo v česku oblíbených vlašských ořeších, neuděláte chybu. Ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerály i zdravé tuky. V kuchyni najdou ořechy široké využití. Můžete je zobat jako pochoutku, přidat je do snídaňových kaší nebo do receptu na dezert. V posledních letech se do popředí dostávají pistácie, které jsou, stejně jako jiné druhy, zdraví prospěšné. 

Co jsou pistácie a kde rostou?

Pistácie rostou na stromě s názvem řečík pistáciový, který se původně rozšířil v oblasti Blízkého východu a střední Asie. Dnes je jeho největším producentem Írán, USA, Turecko, Čína a Sýrie. Roste v oblastech suchého polopouštního klima. Nemá rád chlad a vlhko, a proto i při přepravě oříšky vyžadují speciální podmínky. Pistácie patří mezi dražší ořechy už z důvodu náročnějšího pěstování a hlavně dovozu. Jádra mají zelenou barvu a jsou ukryty v tenké skořápce, která chrání samotný ořech. Pistácie mají lahodnou nasládlou chuť.

Co obsahují pistácie?

Pistácie obsahují 48 % tuků, 20 % bílkovin, 27 % sacharidů a 10 % vlákniny. Jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují vitamíny B, A, E, draslík, železo, měď, vápník, hořčík a fosfor. Dále obsahují antioxidanty: fytosteroly a karotenoidy. Antioxidanty patří mezi významnou složku pistácií i ve srovnání s ostatními druhy ořechů. 

Jaké jsou účinky pistácií na zdraví?

Pistácie jsou velmi zdravé, ale pozor. Při špatném zpracování a uchování mohou být i nebezpečné z důvodu vzniku jedovatých látek (plísní). Mezi pozitivní účinky patří:

  • vliv na snížení cholesterolu a krevního tlaku,
  • podpora trávicího systému a střev,
  • snižování rizika oční svalové degenerace,
  • pozitivní působení na zdraví nervové soustavy,
  • pozvolný přísun energie tělu,
  • zlepšení kvality spánku a usínání,
  • pomoc při hubnutí díky dostatečnému zasycení a tím snížení potřeby jídla,
  • hydratace pokožky.

Pistácie v těhotenství

Pistácie jsou zdraví prospěšné i v těhotenství. Pozor si dávejte pouze na zbarvení. Pokud jsou zbarveny tmavě s fialovo hnědou slupkou, raději sáhněte po něčem jiném. Tyto pistácie mohou obsahovat dříve zmiňované plísně.

Využití pistácií v kuchyni

Pistácie mají v kuchyni široké využití. V první řadě je můžete jen tak mlsat. Pistáciemi nepohrdne žádná návštěva. Nasypte je do misky a uvidíte, že se po nich za pár minut slehne zem. Můžete koupit pistácie natural, ale velmi oblíbené jsou i pražené, solené či uzené. Pistácie si můžete přibalit i do práce nebo do školy jako svačinku. Pokud je chcete mlsat po hrstech, vyzkoušejte například tyto: https://www.vitalcountry.cz/pistacie-loupane-prazene/. Jsou křupavé, voňavé a mají výraznou chuť. 

Pistácie jsou velmi oblíbené také při přípravě dezertů. Vytvoříte z nich skvělé krémy pro pečené i nepečené dorty, můžete je přidat i jako náplň do sladkého pečiva nebo je využít na zdobení. Velmi oblíbené jsou pistáciové zmrzliny nebo smoothie. 

Pokud vám chutná arašídové nebo mandlové máslo, vyzkoušejte i pistáciové máslo. To si můžete jen tak namazat na pečivo, nebo přidat do snídaňové kaše. Ořechová másla jsou velmi zdravá podobně jako jiné ořechy a dodají vašemu jídlu šmrnc. Přečtěte si několik příkladů, jak ořechová másla využít v kuchyni.

V neposlední řadě můžete pistácie využít i jako přísadu do vaření teplých pokrmů. Už jste ochutnali pistáciovou omáčku na těstoviny, která je oblíbená v Itálii?

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang