Tři tipy, jak naplánovat výlet do Říma

Hlavní město Itálie každý rok navštíví více než deset milionů turistů. Mezi ty, kteří o tom sní, nebo to reálně plánují, možná patříte i vy. Jenomže jak si výlet do Říma naplánovat, aby všechno šlo jako po drátkách? Naše tři tipy by vám mohly pomoci.

V sezóně nebo mimo ni?

Víte, kdy do Říma, Prahy nebo Paříže míří nejvíce turistů? Jistě, v létě! Prázdniny takřka v celé Evropě znamenají také cestovní horečku. Kdo kdy vyrazil do našeho hlavního města v červenci či v srpnu a pak třeba v zimě, porovnat dokáže. A úplně stejné je to i v hlavním městě Itálie.

Ještě před tím, než si zabookujete letenky do Říma, popřemýšlejte, jestli jste vybrali správný termín. Koloseum, Svatopetrské náměstí nebo Pantheon totiž určitě nechcete v této době vidět jen vy. Naopak. Řím je čtvrté nejnavštěvovanější město Evropy. Ročně sem míří asi deset milionů návštěvníků. A nejvíce právě v době našich letních prázdnin. Ten nával si jistě dovedete představit a zkažený zážitek z památek všech historických epoch jistě také.

Ale nejde jen o davy turistů. Pokud v létě utíkáte pryč od žhnoucích betonových ploch našich měst, představte si, jaké to asi je skoro 1000 kilometrů jižně od nás. Subtropické slunce praží a po mracích ani vidu ani slechu. To návštěvu téměř třímilionového města uprostřed Apeninského poloostrova příliš nezpříjemňuje.

Dobře, ale kdy tedy do Říma vyrazit? Máte-li možnost čerpat dovolenou na jaře, zaleťte sem právě tehdy. V březnu a dubnu tu panují příjemné teploty a krásné počasí. Parky jsou v plném rozpuku a všechno voní čerstvostí. Liduprázdno tu sice čekat nemůžete, ale všechny zdejší památky jsou podstatně volnější než o dva, tři měsíce později. Jaro je tedy jasná volba číslo jedna!

Bydlení kousek od metra

Najít v jednom z nejturističtějších měst světa místo, kde složit hlavu, není nic složité. Hotelů a penzionů tu vyrostlo tolik, že si z široké nabídky musí vybrat opravdu každý. Ještě než si ale zvolíte pokoj, který vám podle fotek i popisu bude nejvíce vyhovovat, popřemýšlejte, kde leží a které památky máte v plánu navštívit. Nějak se k nim budete muset dostat.

Z kraje Říma to může znamenat také více než hodinovou cestu. Pokud vyrážíte třeba jen na prodloužený víkend, určitě se vám nebude chtít trávit zbytečně mnoho času cestováním hromadnou dopravou.

Řím je naštěstí protkaný třemi linkami metra. Bydlení poblíž některé ze stanic může ušetřit nejen čas, ale i stres z hledání té správné cesty nebo autobusové linky. Oproti bydlení přímo v historickém jádru Říma můžete navíc potěšit i vaši peněženku. V neposlední řadě bude dále od centra města s velkou pravděpodobností klidněji. To oceníte, až se po náročném dnu budete potřebovat pořádně vyspat.

Letenky za hubičku

Tak už všechno víme a hurá na internet, do vyhledávače zadat heslo letenky Řím Praha a rychle na letiště? Tak to byste naopak svou peněženku příliš nerozradostněli. I za dopravu do Říma si různé letecké společnosti účtují různé částky. Ušetřit tak lze vážně snadno.

Stačí využít služby jako je eSky.cz – srovnávače letenek. Do jednoduchého formuláře zadáte, kdy a kam chcete letět. Dlouhé procházení všech nabídek je minulostí. Srovnávač je během pár sekund srovná za vás a ukáže vám ty nejlevnější. Rovnou si tu můžete letenky i objednat. Pokud zrovna nedisponujete dostatkem financí, zvládnete si tu dokonce platbu rozdělit na splátky nebo odložit. Prostě cesta do Říma co nejvýhodněji!

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang