Jak vybrat turistickou bundu?

bundy-zimni

Oblíbení výrobci turistického a sportovního oblečení nyní nabízejí širokou škálu bund. Pokud nejste pravidelnými návštěvníky outdoorových obchodů, může vás výběr zpočátku ohromit. Pokud však víte, co potřebujete, můžete si díky tomuto výběru vybrat přesně ten model, který chcete. Pokusíme se stručně nastínit základní typy turistických bund.

Na začátku je dobré zmínit, že bunda je pouze svrchní část outdoorového oblečení. Pokud chcete, aby dobře plnila svou funkci, musíte ji sladit s dalšími vrstvami oblečení, tj. vhodným termoprádlem nebo technickou mikinou. Pokud tento typ oblečení nemáte, je nejlepší navštívit dobrý outdoorový obchod, kde najdete všechny potřebné prvky takového oblečení. Dobře, ale jakou bundu si vybrat?

Nepromokavé bundy

Jedná se pravděpodobně o nejoblíbenější typ turistické bundy. Nejčastěji jsou vybaveny nepromokavou membránou, která účinně chrání bundu před rychlým promočením, zatímco podlepené švy zaručují potřebnou těsnost. Tyto modely navíc zcela chrání před větrem, takže jsou velmi univerzální svrchní vrstvou.

Pánské i dámské nepromokavé bundy jsou obvykle dostatečně tenké, aby se daly používat v jakémkoli ročním období – na jaře, v létě, na podzim i v zimě. V chladném počasí byste však měli počítat s tím, že bude nutná další hřejivá vrstva, protože samotná membránová bunda neposkytuje účinnou izolaci proti chladu.

Větrovky

Obvykle se jedná o velmi tenké bundy, jejichž nejdůležitější funkcí je ochrana proti větru. Jsou vyrobeny z velmi tenkých materiálů, což znamená, že je lze sbalit do malé velikosti. Většina z nich se snadno vejde do kapsy nebo batohu.

Větruodolné bundy jsou oblíbenou volbou sportovců a běžeckých nadšenců, kteří potřebují ochranu před poryvy větru, které rychle ochlazují tělo. Jsou také ideální, když je vám například horko a potřebujete rychlou ochranu před ledovým větrem na exponovaném hřebeni.

Zateplené bundy

Klasické zateplené bundy jsou velmi oblíbenou volbou pro chladné zimní teploty, ale také pro podzimní chlad. Většinu modelů okamžitě poznáte podle charakteristického prošívání. Uvnitř bund je umístěna výplň, která poskytuje velmi dobrou tepelnou izolaci. V závislosti na modelu se používá syntetická nebo přírodní výplň.

První z nich je odolnější vůči vlhkosti, a proto se upřednostňuje u sportovních modelů a tenčích bund. Přírodní výplň, kterou je kachní nebo husí peří, se vyznačuje mimořádnou lehkostí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Na bundy a kombinézy pro vysokohorské expedice se používá nejkvalitnější prachové peří.

Zateplené bundy jsou oblíbené nejen pro turistické výlety, ale i pro každodenní použití. Dobrým příkladem je téměř každá zimní bunda The North Face. Modely této americké značky oblečení nabízejí lehkost, skvělé tepelné vlastnosti a moderní styl. V zimě ve městě prostě vynikají.

Bundy 3v1

Oblíbené řešení 3v1 je určeno těm, kteří hledají maximální všestrannost svých modelů. Jedná se o kombinaci membránové bundy, která chrání před deštěm, s teplou mikinou nebo vložkou se syntetickou výplní. Svrchní bunda se k mikině obvykle připevňuje vnitřním zipem.

Tvoří tak jeden celek, který se snadno nasazuje a sundává. Pokud se však jedná pouze o dva prvky, proč se nazývá 3v1? Takovou sadu lze použít třemi způsoby. Svrchní bundu můžeme nosit samostatně, například do deště. Mikinu můžeme nosit samostatně, když se trochu ochladí, a celou sadu můžeme nosit dohromady, abychom byli plně chráněni před deštěm, větrem a nízkými teplotami. Velmi populární bundy Columbia 3v1 jsou tak vhodné po většinu roku.

Softshellové bundy

Nakonec jsme nechali softshellové bundy. Byly vytvořeny jako protiklad k nepromokavým bundám. Původně byly navrženy tak, aby kombinovaly výhody lehké izolační vrstvy a ochrany proti větru. V současné době existují dva hlavní typy softshellových bund.

Lehčí verze bez membrány nabízejí zvýšenou prodyšnost a jsou vhodné pro intenzivní fyzickou aktivitu. Druhým typem softshellových bund jsou modely s membránou. Tyto bundy jsou zcela odolné proti větru a jsou oblíbenou volbou pro chladnější část roku. Je však třeba mít na paměti, že membrána slouží především k ochraně proti větru a švy obvykle nejsou podlepené, což znamená, že je nelze považovat za nepromokavou bundu, protože po nějaké době jednoduše začnou promokat.

Všechny zde uvedené typy bund najdete v nabídce největších světových outdoorových značek. Bundy Patagonia, The North Face, Columbia nebo Salewa od těchto a mnoha dalších výrobců zajistí pohodlí na turistických výletech i v každodenním životě, pokud jsou dobře zvolené a splňují naše potřeby a očekávání.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang